Om Bengt & Lotta

Bengt & Lotta

Den lilla affären på Norrtullsgatan 3 i Stockholm är en oas för kreativitet och design. Om du har tur kan du träffa både Bengt and Lotta där samtidigt; Paret som träffades på Konstfack i Stockholm och som sedan dess har berikat värden med sin lekfulla design.

Bengt Lindberg och Lotta Glave var ett par redan på universitet, när de studerade grafisk design och illustration. Efter examen fick Lotta jobb på Dagens Nyheter och Bengt på en reklambyrå som kom att bli ett ganska trist jobb. De ville mer än så. För Bengts del startade det med en ko som blev en järnljusstake. Kon följdes senare av ett får, en häst och en älg, allt tillverkat i Småland, Bengts hemlandskap. Bengt såg till att de hamnade i rätt affärer och när det gällde älgen så sammanföll den med det stora intresset från tyskar som till och med stal älgskyltarna längst med vägarna när de turistade Sverige. Älgen är fortfarande i produktion och spridd över världen. Det blev inte bara ljusstakar av älgen tidigt trycktes det tyger, vävdes filtar och gjordes pappersvaror.

Utan tvekan så är det deras bakgrund som format kreativiteten. Bengt föddes i Ljungby i Småland men hans morföräldrar hade en gård i Skåne, fylld av allt från hantverk, gamla arbetsredskap och kuriosa.
- Jag har alltid gillat gamla saker, säger Bengt, speciellt lite klumpiga, naiva, enkla folkkonst föremål. När saker är för perfekta så blir de lätt lite tråkigare.

Lotta Glave, som ursprungligen kommer från Malmö tror att mycket av hennes inspiration kommer från hennes Österrikiska mormor som arbetade som illustratör och bokbindare. Morföräldrarnas hem var fyllt av, hemmagjorda saker så som fantastiska dockhus gjorda i lackat kartong. Jag gillar saker som är kul, annorlunda och som gör mig glad, säger Lotta som blev indragen i familjeföretaget när hon ritade några änglar på skoj. De blev sedan till bästsäljande ljusstakar, ornament, tyger och smycken. Idag formger Lotta de flesta mönsterna i kollektionen. Mönster som rönt uppskattning ut i världen, inte minst i Japan.

Idag finns deras verk representerade i de permanenta samlingarna på Nordiska museet. Kulturen i lund och Glas museet i Växjö. Och besöker du den lilla kombinerade affären och ateljén i Stockholm så kommer du att vara omgiven av brickor, lampor, porslin, servetter och av många ideér som ännu inte är förverkligade.